The construction of a proposed 16 level building with two basement levels presented several challenges that the team had to overcome including a steep site with poor access surrounded by buildings on three sides one of which was a five storey historic building located at the crest of the slope.

Coffey was engaged as the geotechnical engineer for the project and undertook the review and engineering validation of the permanent geotechnical design of the basement structure. The team produced a geotechnical monitoring plan as a key risk treatment during construction and the construction sequencing design that was critical to the feasibility of the project.

Due to poor pile drill rig access to the top of the site and the requirement to install the perimeter soldier piles and pile cap before excavation the team working closely with the main contractor developed a temporary works methodology that was both constructible and ensured the stability of the site and neighbouring structures.

Read the full paper  written by James Livingston and Ching Dai and presented by James Livingston at the 12th Young Geotechnical Professionals Conference in Hobart on the 7th November.